piątek, 1 sierpnia 2014

Beziki kawowe




Składniki:
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • pół łyżki kawy mielonej 
  • szczypta soli

Białko ubijamy na najwyższych obrotach ze szczyptą soli przez 3 minuty , dodajemy po łyżce cukru ubijając do uzyskania sztywnej i lśniącej piany (aby sprawdzić czy piana jest dobrze ubita najlepiej odwrócić miskę do góry dnem - jeżeli białko nam nie wypadło i nie ubrudziło całej kuchni - mamy idealnie ubitą pianę na bezę). Na koniec dodajemy kawę i łączymy z masą.

Przekładamy pianę do rękawa cukierniczego i wyciskamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce małe beziki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni - pieczemy przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i zostawiamy beziki na 10 minut. Na sam koniec obniżamy temperaturę do 120 stopni i suszymy przez kolejne 10 minut. Beziki najlepiej po upieczeniu zostawić w piekarniku do wystudzenia.

Smacznego!



1 komentarz: