Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła (o temperaturze pokojowej)
- 100 g cukru
- 2 całe jajka
- 1 żółtko
- parę łyżek śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki cukru
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło. Za pomocą dłoni zagniatamy ciasto, dodając następnie cukier, jajka, proszek do pieczenia oraz parę łyżek śmietany. Wszystko dokładnie łączymy - jeżeli ciasto będzie za suche, trzeba dodawać po łyżce śmietany do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małą kostkę. Wrzucamy na dużą patelnię i smażymy przez około 15 minut na niewielkim ogniu, dodając na początku cukier oraz cynamon. Jabłka puszczą sok, który trzeba odparować - ważne żeby jabłka za mocno się nie rozpadały, powinny zachować swój kształt i konsystencję.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Blaszkę z odpinanym pierścieniem wykładamy papierem do pieczenia. Trochę ponad połową ciasta wykładamy spód oraz boki formy. Jabłka nakładamy na ciasto i całość przykrywamy kawałeczkami pozostałego kruchego ciasta.
Pieczemy szarlotkę przez 60 minut.
W małej miseczce mieszamy ze sobą cukier puder z sokiem z cytryny. Za pomocą pędzelka smarujemy lukrem ostudzone już ciasto.
Smacznego!
Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do tworzenia kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Mmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuń