poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Szarlotka






Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła (o temperaturze pokojowej)
  • 100 g cukru
  • 2 całe jajka
  • 1 żółtko
  • parę łyżek śmietany 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło. Za pomocą dłoni zagniatamy ciasto, dodając następnie cukier, jajka, proszek do pieczenia oraz parę łyżek śmietany. Wszystko dokładnie łączymy - jeżeli ciasto będzie za suche, trzeba dodawać po łyżce śmietany do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małą kostkę. Wrzucamy na dużą patelnię i smażymy przez około 15 minut na niewielkim ogniu, dodając na początku cukier oraz cynamon. Jabłka puszczą sok, który trzeba odparować - ważne żeby jabłka za mocno się nie rozpadały, powinny zachować swój kształt i konsystencję.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Blaszkę z odpinanym pierścieniem wykładamy papierem do pieczenia. Trochę ponad połową ciasta wykładamy spód oraz boki formy. Jabłka nakładamy na ciasto i całość przykrywamy kawałeczkami pozostałego kruchego ciasta.

Pieczemy szarlotkę przez 60 minut.

W małej miseczce mieszamy ze sobą cukier puder z sokiem z cytryny. Za pomocą pędzelka smarujemy lukrem ostudzone już ciasto.

Smacznego!
Jedz polskie jabłka Jabłka wolności

2 komentarze:

  1. Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do tworzenia kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń