poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Brownie fasolowe


Fasolowe, jak to?! Też się kiedyś zastanawiałam jak można upiec ciasto na bazie czerwonej fasolki, wydawało mi się że to nie ma prawa się udać. Tym badziej byłam zdziwiona gdy okazało się, że nie tylko smak fasolki jest niewyczuwalny ale i brownie jest idealnie miękkie w środku.  Kolejny doskonały zamiennik dla wszystkich dbających o formę - gdy podzielimy ciasto na 6 porcji, otrzymamy cudownie czekoladowy kawałek,  który ma tylko 150 kcal. :)




Składniki:
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 małe banany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki niesłodzonego kakao
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 kostki czekolady gorzkiej

Fasolkę płuczemy dokładnie w zimnej wodzie. Wszystkie składniki, oprócz gorzkiej czekolady umieszczamy w malakserze. Mieszamy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gładką masę. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Masę przelewamy do małej formy. Posypujemy z góry czekoladą, którą wcześniej pokroiliśmy na drobne kawałki.

Pieczemy przez około 30 minut, do suchego patyczka.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. uwielbiam ciasta fasolowe, często je robię. Twoje brownie wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę w końcu spróbować :) Twoje kusi ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam, na pewno będzie smakować :)

      Usuń