Lekka, zdrowa a przede wszystkim pyszna alternatywa pizzy. Każdy czasami ma ochotę na kawałek puszystej, kalorycznej, obsypanej serem pizzy. Niestety nie każdy może (albo i nie chce) pozwolić sobie na tak dużą porcję przyjemności i kalorii. Kiedy zaatakuje nagła ochota na pizzę, warto wypróbować ten przepis. Zaspokoi nie tylko apetyt, ale również sumienie. Wszystko to bez uszczerbku na naszej figurze!
Składniki:
- mała cukinia
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki passaty pomidorowej
- szczypta bazylii
- szczypta soli
- mały starty ząbek czosnku
- 1 pieczarka
- parę plasterków chorizo
- garść startego sera żółtego
- garść rukoli
Cukinię trzemy na drobne wiórki. Posypujemy szczyptą soli i odstawiamy na 15 minut, aby puściła wodę. Po tym czasie bardzo mocno wyciskamy, tak aby uzyskać jak najbardziej suche cukiniowe wiórki. W miseczce łączymy za pomocą trzepaczki jajko z mąką. Dodajemy cukinię.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Masę cukiniową rozkładamy na papierze, tak aby uzyskać okrągły spód do pizzy.
Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Passatę pomidorową łączymy z bazylią, solą i czosnkiem. Pieczarkę kroimy na cienkie plasterki. Upieczony spód smarujemy passatą, układamy pokrojoną pieczarkę, plasterki chorizo. Całość posypujemy startym serem.
Ponownie umieszczamy pizzę w piekarniku na parę minut, żeby serek się rozpuścił i lekko zarumienił. Przed podaniem posypujemy rukolą.
Smacznego!
Moje smaki! Uwielbiam takie zdrowe zamienniki i przepis na 100% wykorzystam! :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że będzie smakować! :)
UsuńŚwietnie wygląda to ciasto <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń