niedziela, 17 sierpnia 2014

Pizza na cukiniowym spodzie

Lekka, zdrowa a przede wszystkim pyszna alternatywa pizzy. Każdy czasami ma ochotę na kawałek puszystej, kalorycznej, obsypanej serem pizzy. Niestety nie każdy może (albo i nie chce) pozwolić sobie na tak dużą porcję przyjemności i kalorii. Kiedy zaatakuje nagła ochota na pizzę, warto wypróbować ten przepis. Zaspokoi nie tylko apetyt, ale również sumienie. Wszystko to bez uszczerbku na naszej figurze!





Składniki: 
  • mała cukinia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

  • 2 łyżki passaty pomidorowej
  • szczypta bazylii
  • szczypta soli
  • mały starty ząbek czosnku
  • 1 pieczarka
  • parę plasterków chorizo
  • garść startego sera żółtego
  • garść rukoli

Cukinię trzemy na drobne wiórki. Posypujemy szczyptą soli i odstawiamy na 15 minut, aby puściła wodę. Po tym czasie bardzo mocno wyciskamy, tak aby uzyskać jak najbardziej suche cukiniowe wiórki. W miseczce łączymy za pomocą trzepaczki jajko z mąką. Dodajemy cukinię. 

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Masę cukiniową rozkładamy na papierze, tak aby uzyskać okrągły spód do pizzy.

Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Passatę pomidorową łączymy z bazylią, solą i czosnkiem. Pieczarkę kroimy na cienkie plasterki. Upieczony spód smarujemy passatą, układamy pokrojoną pieczarkę, plasterki chorizo. Całość posypujemy startym serem. 

Ponownie umieszczamy pizzę w piekarniku na parę minut, żeby serek się rozpuścił i lekko zarumienił. Przed podaniem posypujemy rukolą.

Smacznego!

 



4 komentarze: