Składniki:
- szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki niesłodzonego kakao
- 1 jajko
- pół łyżeczki sody
- 100 g czekolady gorzkiej
Jajko ucieramy mikserem z cukrem i miodem na puszystą pianę. Dodajemy kakao, sodę oczyszczoną oraz mąkę. Czekoladę kroimy na małe kawałeczki i łączymy z ciastem, które będzie lekko klejące.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Z ciasta formujemy chlebek długości około 30 cm. Pieczemy przez 20 minut na wyłożonej papierem blaszce.
Wyjmujemy nasz chlebek z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do
wystygnięcia. Po tym czasie kroimy ostrym nożem (najlepiej z piłką) na
centymetrowe kromeczki. Ponownie układamy je na blaszce i pieczemy przez
15 minut w 180 stopniach, aż się zarumienią i podsuszą. Warto w połowie
pieczenia przewrócić je na drugą stronę.
Po wystygnięciu biscotti przechowujemy w szczelnym pudełku.
Smacznego!
Uwielbiam biscotti, są naprawdę wyjątkowe :) Mocno czekoladowe musiał smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuń