piątek, 8 sierpnia 2014

Biscotti czekoladowe





Składniki:
  • szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki niesłodzonego kakao
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki sody
  • 100 g czekolady gorzkiej

Jajko ucieramy mikserem z cukrem i miodem na puszystą pianę. Dodajemy kakao, sodę oczyszczoną oraz mąkę. Czekoladę kroimy na małe kawałeczki i łączymy z ciastem, które będzie lekko klejące.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Z ciasta formujemy chlebek długości około 30 cm. Pieczemy przez 20 minut na wyłożonej papierem blaszce. 
Wyjmujemy nasz chlebek z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do wystygnięcia. Po tym czasie kroimy ostrym nożem (najlepiej z piłką) na centymetrowe kromeczki. Ponownie układamy je na blaszce i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach, aż się zarumienią i podsuszą. Warto w połowie pieczenia przewrócić je na drugą stronę.
Po wystygnięciu biscotti przechowujemy w szczelnym pudełku.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam biscotti, są naprawdę wyjątkowe :) Mocno czekoladowe musiał smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń