niedziela, 3 sierpnia 2014

Ciasto mocno borówkowe z kruszonką


  
Składniki:
ciasto 
  • 200 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
kruszonka
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
dodatkowo
  • 500 g borówki amerykańskiej

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Ciągle ubijając dodajemy po jednym jajku w krótkich odstępach czasowych (około 3 minutowych).  Następnie wsypujemy po kilka łyżek mąki z proszkiem do pieczenia. Okrągłą formę (o średnicy około 27 cm) smarujemy masłem. Wylewamy ciasto do formy. Umyte borówki amerykańskie układamy równomiernie na powierzchni ciasta, delikatnie dociskając dłonią.

W miseczce łączymy za pomocą dłoni mąkę, cukier i masło na kruszonkę. Uzyskamy małe grudki ciasta, które wysypujemy na owoce. 

Ciasto pieczemy przez godzinę. Po upieczeniu staramy się od razu nie zjeść całego, niestety ciężko się powstrzymać bo ciepłe jest najlepsze. 

Smacznego!


Słodkie jagodowe lato Błękitne skarby lata!

2 komentarze:

  1. Mmm, musiało smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta ze względu na prostotę wykonania :) Pycha!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń