wtorek, 12 sierpnia 2014

Komosa ryżowa z prażonym jabłkiem

Komosa ryżowa zwana również złotem Inków jest rośliną, która dopiero niedawno zrobiła się popularna w naszym kraju. Jest "pseudozbożem" pochodzącym z tej samej rodziny co szpinak czy buraki. Te małe ziarenka o orzechowym smaku są kopalnią witamin, minerałów oraz błonnika, którego zawierają dwa razy więcej niż inne popularne zboża. Nie zawiera glutenu, a jej indeks glikemiczny wynosi tylko 35. Co najważniejsze - dzięki dużej zawartości białka, pomaga usunąć nadmiar tkanki tłuszczowej.

Na tym zakończę zachwalanie cudownych właściwości komosy. Warto samemu spróbować - na pewno nie zwiedziecie się na jej smaku! :)




Składniki (na 2 porcje):
  • 1/3 szklanki komosy ryżowej
  • szklanka wody 
  • 2 jabłka
  • pół łyżki oleju kokosowego
  • łyżeczka cynamonu 
  • garść migdałów
  • miód

Komosę ryżową płuczemy w zimnej wodzie, aby pozbyć się odpowiedzialnych za gorzkawy smak saponin. Przesypujemy do rondelka i zalewamy szklanką wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas przez około 10 minut. Ziarenka będą miękkie i pojawią się małe, białe niteczki w ich wnętrzu. W razie potrzebny, gdy komosa zacznie robić się sucha podczas gotowania należy dolać odrobinę wody.

Jabłka kroimy na ósemki, pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy  w kostkę.  Rozgrzewamy małą patelnię i topimy na niej olej kokosowy. Dorzucamy jabłka, dodajemy cynamon i prażymy przez parę minut, aż zmiękną. 

Przygotowując jedną porcję przekładamy połowę jabłek do miseczki, na środku układamy połowę komosy. Całość posypujemy migdałami oraz polewamy miodem do smaku.

Smacznego!



Jedz polskie jabłka Jabłka wolności

1 komentarz:

  1. Pożywne śniadanko:)

    Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do wyczarowania kolejnych pyszności z jabłkiem w roli głównej.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń