środa, 6 sierpnia 2014

Makaron z chorizo i sosem pomidorowym




 

Składniki:
  • ok. 150 g kiełbasy Chorizo
  • pół brokuła
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 10 pomidorków suszonych 
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • parę listków świeżej bazylii (może też być suszona)
  • ser Grana Padano/parmezan (do posypania makaronu)
  • pieprz, sól

Na samym początku najlepiej przygotować sobie brokuł - można to też robić w między czasie jeżeli ktoś lubi robić wiele rzeczy na raz :) Dzielimy brokuł na małe różyczki i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy przez 2-3 minuty, chodzi tylko o to żeby go sparzyć i lekko podgotować - nie chcemy aby był miękki i rozpadł się po wrzuceniu do sosu.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oliwy. Kiełbaskę kroimy wpierw wzdłuż, następnie na plasterki. Podobnie postępujemy z suszonymi pomidorami. Czosnek szatkujemy. Dorzucamy wszystko do cebuli i pozwalamy się razem posmażyć przez parę minut.

Dodajemy pomidorową passatę oraz różyczki brokuła. Delikatnie łączymy wszystkie składniki razem i podgrzewamy wszystko około 5 minut, aby smaki się połączy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku (pomidory suszone i kiełbasa mogą być na tyle słone, że nie będzie potrzebne dodatkowe przyprawianie - trzeba próbować :)). Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dodać odrobinę przegotowanej wody.

Podajemy z ulubionym makaronem. Ja polecam  pełnoziarniste fusilli. Dekorujemy  na talerzu   tartym serem 
i pokrojonymi listkami bazylii. 

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam makarony i uwielbiam chorizo, Twoja potrawa nie mogła mi nie przypaść do gustu.

    OdpowiedzUsuń