Składniki:
- ok. 150 g kiełbasy Chorizo
- pół brokuła
- 400 g passaty pomidorowej
- 10 pomidorków suszonych
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- parę listków świeżej bazylii (może też być suszona)
- ser Grana Padano/parmezan (do posypania makaronu)
- pieprz, sól
Na samym początku najlepiej przygotować sobie brokuł - można to też robić w między czasie jeżeli ktoś lubi robić wiele rzeczy na raz :) Dzielimy brokuł na małe różyczki i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy przez 2-3 minuty, chodzi tylko o to żeby go sparzyć i lekko podgotować - nie chcemy aby był miękki i rozpadł się po wrzuceniu do sosu.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oliwy. Kiełbaskę kroimy wpierw wzdłuż, następnie na plasterki. Podobnie postępujemy z suszonymi pomidorami. Czosnek szatkujemy. Dorzucamy wszystko do cebuli i pozwalamy się razem posmażyć przez parę minut.
Dodajemy pomidorową passatę oraz różyczki brokuła. Delikatnie łączymy wszystkie składniki razem i podgrzewamy wszystko około 5 minut, aby smaki się połączy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku (pomidory suszone i kiełbasa mogą być na tyle słone, że nie będzie potrzebne dodatkowe przyprawianie - trzeba próbować :)). Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dodać odrobinę przegotowanej wody.
Podajemy z ulubionym makaronem. Ja polecam pełnoziarniste fusilli. Dekorujemy na talerzu tartym serem
i pokrojonymi listkami bazylii.
Smacznego!
Uwielbiam makarony i uwielbiam chorizo, Twoja potrawa nie mogła mi nie przypaść do gustu.
OdpowiedzUsuń