Składniki:
- 400 g tartej marchewki (odciśniętej z soku)
- 130 g mąki żytniej
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- skórka starta z połowy pomarańczy
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 jajka
Żółtka ucieramy z cukrem. W oddzielnej miseczce łączymy mąkę, orzechy włoskie, sodę oczyszczoną i dodajemy stopniowo do ubitych żółtek. Do mieszanki mąki i żółtek dodajemy marchewkę, dokładnie łączymy.
Osobno ubijamy białka z szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy je powoli, dokładnie i wolno mieszając z ciastem. Ważne żeby ciasto było dobrze napowietrzone - wtedy ładnie wyrośnie i nie będziemy mieć zakalca :) Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej foremki 30x30 albo tortownicy o średnicy 24 cm.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu odkładamy na kratkę do wystygnięcia.
Zdrowo i pysznie! ;)
OdpowiedzUsuńMmm, musiało smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuń