wtorek, 13 października 2015

Ciasto marchewkowe





Składniki:
  • 400 g tartej marchewki (odciśniętej z soku)
  • 130 g mąki żytniej
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 jajka

Żółtka ucieramy z cukrem. W oddzielnej miseczce łączymy mąkę, orzechy włoskie, sodę oczyszczoną i dodajemy stopniowo do ubitych żółtek. Do mieszanki mąki i żółtek dodajemy marchewkę, dokładnie łączymy.

Osobno ubijamy białka z szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy je powoli, dokładnie i wolno mieszając z ciastem. Ważne żeby ciasto było dobrze napowietrzone - wtedy ładnie wyrośnie i nie będziemy mieć zakalca :) Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej foremki 30x30 albo tortownicy o średnicy 24 cm.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu odkładamy na kratkę do wystygnięcia.

Smacznego!

2 komentarze: