Składniki:
- 1 mała dynia Hokkaido
- 1 cebula
- mały kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki masła
- puszka mleczka kokosowego
- sól, pieprz
- 1 kostka bulionowa (ja używam kostek warzywnych bio)
Dynię kroimy na pół i za pomocą łyżki wydrążamy nasiona. Wprawdzie dyni Hokkaido nie trzeba obierać, ale ja zawsze to robię w szczególności gdy widzę że skórka ma różne, brzydkie kropki. Następnie kroimy w średniej wielkości kostkę.
W dużym garnku (ok. 3 litrowym) rozpuszczamy 2 łyżki masła. Na małym ogniu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, aż się delikatnie zeszkli. Dodajemy starty kawałek imbiru, kostkę warzywną oraz dynię. Smażymy około 3 minuty. Warzywa zalewamy przegotowaną wcześniej wodą, tak aby przykryła w całości dynię (około 1,5-2l). Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30 minut, aż dynia będzie miękka. Pod koniec dodajemy mleczko kokosowe. Całość odstawiamy z ognia i gdy lekko wystygnie miksujemy na gładki krem, w razie potrzeby można dodać jeszcze przegotowanej wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krem możemy podawać z grzankami albo prażonymi pestkami dyni!
Smacznego!
Mmm... Mam nadzieję, że zdążę zrobić zanim skończy się sezon dyniowy ;)
OdpowiedzUsuń