niedziela, 18 października 2015

Krem dyniowy z mleczkiem kokosowym



Składniki:

  • 1 mała dynia Hokkaido
  • 1 cebula
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżki masła
  • puszka mleczka kokosowego
  • sól, pieprz
  • 1 kostka bulionowa (ja używam kostek warzywnych bio) 

Dynię kroimy na pół i za pomocą łyżki wydrążamy nasiona. Wprawdzie dyni Hokkaido nie trzeba obierać, ale ja zawsze to robię w szczególności gdy widzę że skórka ma różne, brzydkie kropki. Następnie kroimy w  średniej wielkości kostkę.

W dużym garnku (ok. 3 litrowym) rozpuszczamy 2 łyżki masła. Na małym ogniu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, aż się delikatnie zeszkli. Dodajemy starty kawałek imbiru, kostkę warzywną oraz dynię. Smażymy około 3 minuty. Warzywa zalewamy przegotowaną wcześniej wodą, tak aby przykryła w całości dynię (około 1,5-2l). Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30 minut, aż dynia będzie miękka. Pod koniec dodajemy mleczko kokosowe. Całość odstawiamy z ognia i gdy lekko wystygnie miksujemy na gładki krem, w razie potrzeby można dodać jeszcze przegotowanej wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krem możemy podawać z grzankami albo prażonymi pestkami dyni!

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Mmm... Mam nadzieję, że zdążę zrobić zanim skończy się sezon dyniowy ;)

    OdpowiedzUsuń