Składniki:
- puszka soczewicy gotowanej na parze
- 1 czerwona papryka
- 1 średnia cebula
- 2 średnie marchewki
- 4 ogórki kiszone
- garść siekanego szczypiorku
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z papryką. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy cebulę, marchewkę oraz paprykę i smażymy na małym ogniu, do momentu gdy papryka z marchewką lekko zmiękną, a cebula się zeszkli.
Ogórek kiszony kroimy w średniej wielkości kostkę. Do miski wsypujemy soczewicę, dodajemy ogórki, przesmażone warzywa oraz pozostałe składniki. Wszystko mieszamy razem i doprawiamy do smaku. W zależności od upodobań możemy dodać jeszcze trochę musztardy, albo oliwy jeżeli sałatka będzie za sucha.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz