niedziela, 18 października 2015

Sałatka z soczewicą




Składniki:
  • puszka soczewicy gotowanej na parze
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cebula 
  • 2 średnie marchewki
  • 4 ogórki kiszone
  • garść siekanego szczypiorku
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z papryką. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy cebulę, marchewkę oraz paprykę i smażymy na małym ogniu, do momentu gdy papryka z marchewką lekko zmiękną, a cebula się zeszkli.

Ogórek kiszony kroimy w średniej wielkości kostkę. Do miski wsypujemy soczewicę, dodajemy ogórki, przesmażone warzywa oraz pozostałe składniki. Wszystko mieszamy razem i doprawiamy do smaku. W zależności od upodobań możemy dodać jeszcze trochę musztardy, albo oliwy jeżeli sałatka będzie za sucha.
 
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz