Składniki:
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- parę listków świeżej bazylii (posiekać przed dodaniem)
- sól pieprz
- 150 ml dobrego oleju/oliwy z oliwek (dodany tłuszcz wyraźnie wpłynie na smak majonezu)
Za pomocą miksera łączymy ze sobą żółtko, pieprz, sól, musztardę i bazylię ubijając przez minutę. Do przygotowanie majonezu można użyć również blendera kielichowego o dużej mocy (nie ma to wpływu na kolejne kroki). Następnie stopniowo dodajemy olej, cały czas ubijając. Najlepiej gdyby olej ściekał delikatną strużką do ubijającej się masy. Kończymy ubijać w momencie gdy dodamy cały olej i będziemy mieć pięknie gładki i puszysty majonez.
Smacznego!
Jak widać majonez nie taki straszny jak go malowali. każdemu się uda :)
Z bazylią musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńJa majonezu nie lubię niestety, ale może bym Mężowi taki zrobiła... Lubi bardzo bazylię i majonez.
OdpowiedzUsuń