środa, 14 października 2015

Majonez bazyliowy







Składniki:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • parę listków świeżej bazylii (posiekać przed dodaniem)
  • sól pieprz
  • 150 ml dobrego oleju/oliwy z oliwek (dodany tłuszcz wyraźnie wpłynie na smak majonezu)

Za pomocą miksera łączymy ze sobą żółtko, pieprz, sól, musztardę i bazylię ubijając przez minutę. Do przygotowanie majonezu można użyć również blendera kielichowego o dużej mocy (nie ma to wpływu na kolejne kroki).  Następnie stopniowo dodajemy olej, cały czas ubijając. Najlepiej gdyby olej ściekał delikatną strużką do ubijającej się masy. Kończymy ubijać w momencie gdy dodamy cały olej i będziemy mieć pięknie gładki i puszysty majonez.

Smacznego!

Jak widać majonez nie taki straszny jak go malowali. każdemu się uda :)

2 komentarze:

  1. Z bazylią musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja majonezu nie lubię niestety, ale może bym Mężowi taki zrobiła... Lubi bardzo bazylię i majonez.

    OdpowiedzUsuń