niedziela, 25 sierpnia 2013

Amerykańskie Pancakes

Myślę, że przepisów na pancakesy jest tyle, ilu kucharzy na świecie. Ja podzielę się swoim sprawdzonym przez lata przepisem, który powstał na bazie receptury Nigelli.


 
Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy (można dodać również laskę wanilii)
Masło rozpuszczamy w małym rondelku. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, wlewamy lekko ostudzone masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Najlepiej pancakes piecze się na patelni naleśnikowej, jeżeli takiej nie masz - może być każda inna :)
Nakładamy łyżką porcję ciasta na patelnię, gdy zaczną się robić małe bąbelki powietrza wokół brzegów
i placuszek się zarumieni od spodu, przerzucamy go na drugą stronę. Tak pieczemy resztę placuszków - chwilę trzeba się napiec, ale czego nie robi się dla przepysznego śniadania! :)
Najlepiej smakują z syropem klonowym.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz