Myślę, że przepisów na pancakesy jest tyle, ilu kucharzy na świecie. Ja podzielę się swoim sprawdzonym przez lata przepisem, który powstał na bazie receptury Nigelli.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżki masła
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy (można dodać również laskę wanilii)
Masło rozpuszczamy w małym rondelku. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, wlewamy lekko ostudzone masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Najlepiej pancakes piecze się na patelni naleśnikowej, jeżeli takiej nie masz - może być każda inna :)
Nakładamy łyżką porcję ciasta na patelnię, gdy zaczną się robić małe bąbelki powietrza wokół brzegów
i placuszek się zarumieni od spodu, przerzucamy go na drugą stronę. Tak pieczemy resztę placuszków - chwilę trzeba się napiec, ale czego nie robi się dla przepysznego śniadania! :)
Najlepiej smakują z syropem klonowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz