piątek, 23 sierpnia 2013

Krewetki ze szpinakiem

Mała wariacja na temat krewetek, zainspirowana przepisem z książki Nicola Graimes "WOK 365 szybkich, świeżych i smakowitych dań".
Mogą być traktowane zarówno jako przystawka, lekkie danie główne albo kolacja.
Polecam ze świeżym chlebem i winem! Smak powala, każdy dzięki temu daniu zakocha się w krewetkach!


Składniki:
  • 300 g średnich krewetek, oczyszczonych
  • 500 g liści świeżego szpinaku (polecam odmianę baby, którą można dostać w każdym sklepie)
  • 2 piersi z kurczaka
  • 100 g masła
  • sok z jednej cytryny
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • odrobinę suszonego chilli
  • sól, pieprz
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy krewetki, przyprawiamy odrobiną soli. Pieczemy krewetki na złoto-rumiany kolor, dodajemy posiekany czosnek oraz sok z cytryny.

Na osobnej patelni smażymy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, można doprawić curry, słodką papryką, solą (ja bardzo lubię prostą, gotową przyprawę do kurczaka, która dostępna jest w sklepie).

Liście szpinaku dusimy z łyżką masła na małym ogniu. Kiedy opadną i ściemnieją oraz wyparuje większość wody którą wypuściły, dodajemy do nich przyrządzone wcześniej krewetki i pierś z kurczaka. Wrzucamy resztę masła oraz suszone chilli. Doprawiamy do smaku. Wszystko podgrzewamy razem przez parę minut, tak aby smaki połączyły się ze sobą.

Podawać najlepiej na patelni, ze świeżym pieczywem. Uwielbiam maczać chleb w powstałym maślanym sosie.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz