Składniki:
- 200 g obranych, średnich krewetek*
- 3 duże ząbki czosnku
- 100 g masła
- pół cytryny
- sól, pieprz
- mała papryczka chili/chili w proszku
Siekamy czosnek i dodajemy go kiedy krewetki się zarumienią. Podpiekamy chwilę.
Wrzucamy resztę masła, wyciskamy sok z cytryny.
Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy chili (ilość najlepiej dopasować do własnych upodobań :)). Wszystko razem dusimy przez chwilę na patelni. Gotowe!
Smacznego!
*jeżeli w sklepie kupiliśmy krewetki w pancerzykach, najlepiej jest je wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Po 10 minutach krewetki wyciągamy i kiedy lekko ostygną (tak żeby nie parzyły dłoni, krewetki najlepiej obiera się jak są jeszcze ciepłe!) zabieramy się za obieranie. Odkręcamy główkę od tułowia, ściągamy resztę pancerzyka z nóżkami. Na samym końcu usuwamy "jelitko" które znajduje się na grzbiecie krewetki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz