środa, 28 sierpnia 2013

Krewetki na maśle z czosnkiem



Składniki:
  • 200 g obranych, średnich krewetek*
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • pół cytryny
  • sól, pieprz 
  • mała papryczka chili/chili w proszku

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy krewetki.
Siekamy czosnek i dodajemy go kiedy krewetki się zarumienią. Podpiekamy chwilę.
Wrzucamy resztę masła, wyciskamy sok z cytryny.
Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy chili (ilość najlepiej dopasować do własnych upodobań :)). Wszystko razem dusimy przez chwilę na patelni. Gotowe!

Smacznego!

*jeżeli w sklepie kupiliśmy krewetki w pancerzykach, najlepiej jest je wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Po 10 minutach krewetki wyciągamy i kiedy lekko ostygną (tak żeby nie parzyły dłoni, krewetki najlepiej obiera się jak są jeszcze ciepłe!) zabieramy się za obieranie. Odkręcamy główkę od tułowia, ściągamy resztę pancerzyka z nóżkami. Na samym końcu usuwamy "jelitko" które znajduje się na grzbiecie krewetki :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz