Czas na śliwki!
Od dawna za mną chodziło ciasto ze śliwkami. W końcu wpadłam na pomysł kruchego spodu
z przepysznymi owocami. Minimum pracy, a ile przyjemności!
Składniki:
ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 100 g brązowego cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka, 1 całe jajko
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 kg śliwek węgierek
- dżem porzeczkowy
- cukier brązowy
- cukier puder
Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy razem (jeżeli masa będzie za sucha, dodajemy śmietany). Zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do zamrażarki. W między czasie śliwki przecinamy na pół i pozbawiamy pestek.
2/3 ciasta rozwałkujemy na kształt blaszki na której będziemy je piec (ok 30x40 cm). Przekładamy na blachę i smarujemy dżemem porzeczkowym. Układamy śliwki stroną przecięcia do góry. Posypujemy delikatnie brązowym cukrem. 1/3 pozostałego ciasta ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach, aż ciasto będzie zarumienione i brązowe.
Lekko ostudzone ciasto obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz