sobota, 31 sierpnia 2013

Cynamonowe ciasto kruche ze śliwkami

Czas na śliwki!
 Od dawna za mną chodziło ciasto ze śliwkami. W końcu wpadłam na pomysł kruchego spodu 
z przepysznymi owocami. Minimum pracy, a ile przyjemności!




Składniki:
ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka, 1 całe jajko
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki cynamonu
dodatkowo:
  • 1 kg śliwek węgierek
  • dżem porzeczkowy
  • cukier brązowy
  • cukier puder 

Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy razem (jeżeli masa będzie za sucha, dodajemy śmietany). Zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do zamrażarki. W między czasie śliwki przecinamy na pół i pozbawiamy pestek.

2/3 ciasta rozwałkujemy na kształt blaszki na której będziemy je piec (ok 30x40 cm).  Przekładamy na blachę i smarujemy dżemem porzeczkowym. Układamy śliwki stroną przecięcia do góry. Posypujemy delikatnie brązowym cukrem. 1/3 pozostałego ciasta ścieramy na tarce z dużymi oczkami.

Pieczemy 40 minut w 180 stopniach, aż ciasto będzie zarumienione i brązowe.
Lekko ostudzone ciasto obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz