Składniki:
- 2 białe kiełbaski
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- mała czerwona papryka
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 średnie ogórki kiszone/małosolne/konserwowe
- łyżeczka dobrego curry
- suszona słodka papryka
- sól, pieprz
- szczypiorek do ozdobienia
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy pokrojony w drobną kostkę czosnek, w piórka cebulę oraz pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbaskę. Smażymy około 5 minut na małym ogniu, po tym czasie odkładamy na talerzyk.
Ziemniaczki obieramy i kroimy cienko na półksiężyce (każdy ziemniak na pół, potem wzdłuż na mniejsze kawałki). Wrzucamy na tłuszcz, przyprawiamy czosnkiem, papryka, solą i smażymy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w większą kostkę i wszystko razem podpiekamy około 3 minuty.
Dodajemy na patelnię odłożoną wcześniej kiełbaskę z cebulą oraz curry i wszystko razem dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem dorzucamy do naszych kiełbasek ogórki pokrojone na większe części oraz szczypiorek. Można serwować z ketchupem albo musztardą (albo wszystkim na raz! :)).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz