sobota, 9 stycznia 2016

Biała kiełbaska a'la curry wurst




 Składniki:
  • 2 białe kiełbaski
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • mała czerwona papryka
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 średnie ogórki kiszone/małosolne/konserwowe
  • łyżeczka dobrego curry
  • suszona słodka papryka
  • sól, pieprz
  • szczypiorek do ozdobienia

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy pokrojony w drobną kostkę czosnek, w piórka cebulę oraz pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbaskę. Smażymy około 5 minut na małym ogniu, po tym czasie odkładamy na talerzyk.

Ziemniaczki obieramy i kroimy cienko na półksiężyce (każdy ziemniak na pół, potem wzdłuż na mniejsze kawałki). Wrzucamy na tłuszcz, przyprawiamy czosnkiem, papryka, solą i smażymy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w większą kostkę i wszystko razem podpiekamy około 3 minuty. 

Dodajemy na patelnię odłożoną wcześniej kiełbaskę z cebulą oraz curry i wszystko razem dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem dorzucamy do naszych kiełbasek ogórki pokrojone na większe części oraz szczypiorek. Można serwować z ketchupem albo musztardą (albo wszystkim na raz! :)).

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz