piątek, 22 stycznia 2016

Pączki najlepsze


Składniki:
  • 600 g przesianej mąki pszennej
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 100 g roztopionego masła
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki spirytusu 
  • 30 g świeżych drożdży 
  • ok. 2 l oleju (może być też smalec)
  • konfitura do nadziewania (ja użyłam różanej marki Stovit)
  • lukier (cukier puder z sokiem z cytryny lub wodą)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa 

Przygotowujemy zaczyn na ciasto - w 5 łyżkach ciepłego mleka z łyżeczką cukru rozpuszczamy drożdże. Odstawiamy na chwilę na bok, żeby mogły spokojnie zacząć rosnąć.

Do mąki dodajemy zaczyn i pozostałe składniki (za wyjątkiem masła). Mieszamy wszystko najlepiej za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego, kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto 3-5 minut. Przekładamy do obsypanej mąką miski (ciasto będzie się delikatnie kleić, ale nie należy się tym przejmować) i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h do wyrośnięcia. 

Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i wyjmujemy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Do wycinania użyłam szklanki o średnicy około 7 cm, gotowe krążki przełożyć na blachę/stolnicę obsypaną mąką. Całość przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsca na około 1 h.

W garnku o dużej średnicy rozgrzewamy około 2 litry oleju/smalcu. Niestety nie posiadam termometru, dlatego po jakimś czasie sprawdzam temperaturę oleju wrzucając kawałeczek ciasta. Ciasto nie może zbyt szybko brązowieć, ponieważ w środku nasze pączki mogą wtedy być ciągle surowe. Gdy olej jest już odpowiednio nagrzany, partiami delikatnie wrzucamy pączki. Jak zbrązowieją z jednej strony, przerzucamy na drugą. Jeżeli pączki są dobrze wyrośnięte, powinna się pojawić cudna biała obrączka wokół niech. Upieczone odsączam na przygotowanym wcześniej papierze. 

Lekko przestudzone pączki, nadziewamy konfiturą za pomocą szprycy. Górę smarujemy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz