Składniki (na 4 duże burgery):
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 starty, średniej wielkości burak
- 3 łyżki prażonych ziaren słonecznika
- 2 łyżki prażonych ziaren sezamu
- 2 łyżki mąki orkiszowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- sól, pieprz do smaku
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki i zagniatamy dokładnie, tak aby powstała kleista masa. Z powstałej masy formujemy 4 burgery (można przygotować również np. 8 mniejszych burgerków), układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w piekarniku, po czym przerzucamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 5 minut. Gotowe :)
Smacznego!
już jakiś czas myślałam o takich burgerach:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie na mym blogu
http://jedzismakuj.blogspot.com/2016/01/konkurs-kulinarna-frajda-przepisy.html