piątek, 29 stycznia 2016

Burgery jaglane



Składniki (na 4 duże burgery):
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 
  • 1 starty, średniej wielkości burak
  • 3 łyżki prażonych ziaren słonecznika
  • 2 łyżki prażonych ziaren sezamu 
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól, pieprz do smaku

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki i zagniatamy dokładnie, tak aby powstała kleista masa. Z powstałej masy formujemy 4 burgery (można przygotować również np. 8 mniejszych burgerków), układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w piekarniku, po czym przerzucamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 5 minut. Gotowe :)

Smacznego!

1 komentarz:

  1. już jakiś czas myślałam o takich burgerach:)
    Zapraszam do udziału w konkursie na mym blogu
    http://jedzismakuj.blogspot.com/2016/01/konkurs-kulinarna-frajda-przepisy.html

    OdpowiedzUsuń