Składniki:
- 1 por
- 1 jabłko
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Por oraz jabłko dokładnie myjemy. Odcinamy z pora ciemnozielone liście, przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w plasterki - powstaną nam porowe, drobne paseczki. Jabłka nie obieramy, dzielimy na 8 części i wycinamy gniazda nasienne. Każdą część dzielimy jeszcze raz wzdłuż na pół i kroimy potem na cienkie plasterki. Por, jabłko, oliwę i resztę składników łączymy razem w miseczce (najlepiej zagniatając delikatnie palcami).
Sałatkę można podawać od razu, ale najlepiej jest ją odstawić na około 30 minut - tak aby wszystkie smaki miał czas się połączyć.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz