czwartek, 28 stycznia 2016

Sałatka porowa z jabłkiem



Składniki:
  • 1 por
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Por oraz jabłko dokładnie myjemy. Odcinamy z pora ciemnozielone liście, przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w plasterki - powstaną nam porowe, drobne paseczki. Jabłka nie obieramy, dzielimy na 8 części i wycinamy gniazda nasienne. Każdą część dzielimy jeszcze raz wzdłuż na pół i kroimy potem na cienkie plasterki. Por, jabłko, oliwę i resztę składników łączymy razem w miseczce (najlepiej zagniatając delikatnie palcami).

Sałatkę można podawać od razu, ale najlepiej jest ją odstawić na około 30 minut - tak aby wszystkie smaki miał czas się połączyć.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz