czwartek, 14 stycznia 2016

Zapiekane bataty


Składniki (na 1 porcję):
  • 1 duży batat
  • 1/2 cebuli
  • 4 pomidory suszone
  • parę plasterków szynki
  • 5 łyżek passaty pomidorowej/przecieru pomidorowego
  • niewielki kawałek mozzarelli
  • sól, pieprz
  • suszona bazylia

Przygotowanie tego dania nie jest pracochłonne, ale trzeba wykazać się pewną dozą cierpliwości oczekując na upieczenie się batata. Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni, następnie dokładnie myjemy batata, przecinamy go wzdłuż na pół i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy około 40 minut, batat będzie gotowy kiedy z łatwością będzie można wbić w niego widelec.

Pod koniec pieczenie batata można zabrać się za przygotowywanie farszu. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone na kawałki suszone pomidory, pokrojoną w kostkę szynkę, passatę pomidorową i wszystko razem mieszamy. Upieczony ziemniak wyjmujemy z piekarnika i delikatnie za pomocą łyżki wydrążamy farsz zostawiając około 1cm ziemniaczka przy skórce (starając się zrobić to tak żeby jej nie uszkodzić).  Łączymy wcześniej przygotowane składniki z wydrążonym batatem, doprawiamy solą, pieprzem oraz suszoną bazylią. Nakładamy tak przygotowany farsz do środka każdej batatowej "łódeczki" i posypujemy z góry startym serem mozzarella. 

Zapiekamy w piekarniku przez około 5 minut, aby serek się rozpuścił. Od razu podajemy!

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz