Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki kakao
- 1/2 szklanki wody
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju kokosowego (roztopione)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 5 małych gruszek (obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i przekrojonych na pół)
Jajka ubijamy na puszystą pianę. Wszystkie składniki oprócz jajek i gruszek mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy stopniowo jajka, cały czas mieszając do połączenia składników. Foremkę 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto do formy i równomiernie rozprowadzamy. Połówki gruszki wciskamy przekrojoną stroną w ciasto, układając po 3 w rządku (ostatnią 10 "nadprogramową" połówkę zjadamy na surowo :)).
Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Proszę podać typ mąki orkiszowej.
OdpowiedzUsuńJa użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej firmy Gdańskie Młyny :)
UsuńPozdrawiam
I już mam jasność :). I taką właśnie mąkę też :).
Usuńsuper, życzę w takim razie udanych wypieków! :)
UsuńDziękuję :)
UsuńGruszki i czekolada to wyśmienite połączenie; ciacho wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuń