wtorek, 15 marca 2016

Ciasto czekoladowe z gruszkami (owsiano-orkiszowe)




 
Składniki:
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki wody 
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju kokosowego (roztopione)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 5 małych gruszek (obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i przekrojonych na pół)

Jajka ubijamy na puszystą pianę.  Wszystkie składniki oprócz jajek i gruszek mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy stopniowo jajka, cały czas mieszając do połączenia składników. Foremkę 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto do formy i równomiernie rozprowadzamy. Połówki gruszki wciskamy przekrojoną stroną w ciasto, układając po 3 w rządku (ostatnią 10 "nadprogramową" połówkę zjadamy na surowo :)). 

Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Proszę podać typ mąki orkiszowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej firmy Gdańskie Młyny :)
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. I już mam jasność :). I taką właśnie mąkę też :).

      Usuń
    3. super, życzę w takim razie udanych wypieków! :)

      Usuń
  2. Gruszki i czekolada to wyśmienite połączenie; ciacho wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń