Składniki (na 16 kulek):
- 1 szklanka daktyli (200 g)
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca (ok 50 g)
- 1/2 szklanki orzechów laskowych (ok 50 g)
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (ok 50 g)
- 1/2 szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej/amarantusa (można zastąpić drugą częścią płatków owsianych)
- 1/4 szklanki niesłodzonego kakao (ok 20g)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- wiórki kokosowe do obtoczenia kulek
Daktyle zalewany gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia na 30 minut.
Płatki owsiane mielimy na mąkę za pomocą blendera. Przesypujemy do miski.
Orzechy laskowe oraz nerkowca prażymy delikatnie na suchej patelni, aby wydobyć głębie ich smaku. Następnie również mielimy je na za pomocą blendera na bardzo drobną mieszankę, przesypując do wcześniej zmielonych płatków.
Daktyle odsączamy z wody (wodę dobrze zostawić jeszcze na chwilę, bo może się przydać jeżeli nasza masa będzie za sucha). Miksujemy namoczone daktyle na gęstą i gładką masę.
Wszystkie składniki oprócz wiórków kokosowych mieszamy ze sobą do dokładnego połączenia. Jeżeli masa będzie zbyt sucha i nie uda nam się z niej uformować zwartych kulek, dodajemy po łyżce wody z daktyli do uzyskania pożądanej konsystencji.
Masę odstawiamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie za pomocą delikatnie zwilżonych dłoni formujemy kulki (na jedną kulkę przypada około łyżka masy). Gotowe kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych i odkładamy do pudełeczka wyłożonego papierem do pieczenia.
Najlepiej przed jedzeniem schłodzić kulki przez 1-2 godziny.
Kuleczki można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około tydzień. Idealnie nadają się również do trzymania w zamrażalce, wtedy można wyciągać sobie po jednej nawet przez okres miesiąca - gotowe zawsze kiedy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego.
Smacznego!
1 kulka to około 120 kcal.
obłęd !
OdpowiedzUsuń