wtorek, 8 marca 2016

Sernikobrownie na owsianym spodzie





Składniki:
spód brownie:
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1/3 szklanki mleka (np. ryżowego)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki niesłodzonego kakao
  • 1 łyżeczka syropu kokosowego (albo innej substancji słodzącej)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
sernik:
  • 300 g twarogu
  • 1/2 szklanki mleka (np. ryżowego)
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka niesłodzonego budyniu waniliowego
  • 2 łyżeczki syropu kokosowego (do smaku) 
  • 1 jabłko 

Wszystkie składniki na brownie mieszamy ze sobą i wylewamy na małą formę do tarty o średnicy ok 20 cm.

Składniki na sernik mieszamy ze sobą za pomocą blendera. Wykładamy na przygotowany wcześniej spód.  Jabłko obieramy i kroimy w cienkie plasterki, układając je następnie na wierzchu sernika.

Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!



 

4 komentarze:

  1. Super wyszło i aż się nie chce wierzyć, że bez cukru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję. na pewno jest mniej słodsze od typowego sernika, ale dla kogoś kto nie używa za dużo cukru w kuchni będzie idealne :)

      Usuń
  2. pyszne, a bardzo szybkie w przygotowaniu! Na słodycz idealne :) sama się zaskoczyłam, że nie trzeba dodawać tyle cukru, żeby ciasto było smaczne.

    OdpowiedzUsuń