Składniki:
spód brownie:
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1/3 szklanki mleka (np. ryżowego)
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki niesłodzonego kakao
- 1 łyżeczka syropu kokosowego (albo innej substancji słodzącej)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 300 g twarogu
- 1/2 szklanki mleka (np. ryżowego)
- 1 jajko
- 1 łyżka niesłodzonego budyniu waniliowego
- 2 łyżeczki syropu kokosowego (do smaku)
- 1 jabłko
Wszystkie składniki na brownie mieszamy ze sobą i wylewamy na małą formę do tarty o średnicy ok 20 cm.
Składniki na sernik mieszamy ze sobą za pomocą blendera. Wykładamy na przygotowany wcześniej spód. Jabłko obieramy i kroimy w cienkie plasterki, układając je następnie na wierzchu sernika.
Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Super wyszło i aż się nie chce wierzyć, że bez cukru.
OdpowiedzUsuńdziękuję. na pewno jest mniej słodsze od typowego sernika, ale dla kogoś kto nie używa za dużo cukru w kuchni będzie idealne :)
UsuńPyszne 2w1:)
OdpowiedzUsuńpyszne, a bardzo szybkie w przygotowaniu! Na słodycz idealne :) sama się zaskoczyłam, że nie trzeba dodawać tyle cukru, żeby ciasto było smaczne.
OdpowiedzUsuń