sobota, 19 marca 2016

Cynamonki



Składniki:
ciasto
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko
  • 50 g roztopionego masła
  • 30 g drobnego cukru 
  • 5 g świeżych drożdży
  • 150 ml letniego mleka
  • ziarenka z połowy laski wanilii 
 nadzienie
  • 2 łyżki roztopionego masła 
  • 4 łyżki drobnego cukru trzcinowego (najlepiej zmielić np. w młynku do kawy cukier trzcinowy na cukier puder)
  • ok 3 łyżek niesłodzonego kakao
  • ok 3 łyżek cynamonu

Na samym początku przygotowujemy rozczyn drożdżowy - w miseczce mieszamy z mlekiem drożdże, szczyptę cukru oraz odrobinę mąki. Odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce.

W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki za wyjątkiem masła. Dodajemy rozczyn i mieszamy na średnich obrotach za pomocą haka do wyrabiania ciasta drożdżowego przez około 3 minuty (jeżeli ktoś nie ma miksera, oczywiście ciasto można wyrobić ręcznie). Na koniec dodajemy po trochę masła, ciągle mieszając. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysypanej mąką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 

Po upływie 30 minut, ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką na kształt prostokąta o wymiarach około 30x20 cm. Ciasto smarujemy za pomocą pędzelka roztopionym masłem, posypujemy równomiernie kolejno: kakao, cukier, cynamon. Delikatnie zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu, do powstania długiej roladki. Dzielimy naszą roladkę na 10 równych części i układamy na blaszce wysmarowanej masłem, pamiętając aby każdym cynamonek miał trochę miejsca wokół siebie na wyrastanie. Odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. 

Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut. Najlepiej smakują chwilę po wyjęciu z pieca, kiedy są jeszcze ciepłe. :)

Smacznego!


1 komentarz: