Składniki:
ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 g roztopionego masła
- 30 g drobnego cukru
- 5 g świeżych drożdży
- 150 ml letniego mleka
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 2 łyżki roztopionego masła
- 4 łyżki drobnego cukru trzcinowego (najlepiej zmielić np. w młynku do kawy cukier trzcinowy na cukier puder)
- ok 3 łyżek niesłodzonego kakao
- ok 3 łyżek cynamonu
Na samym początku przygotowujemy rozczyn drożdżowy - w miseczce mieszamy z mlekiem drożdże, szczyptę cukru oraz odrobinę mąki. Odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce.
W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki za wyjątkiem masła. Dodajemy rozczyn i mieszamy na średnich obrotach za pomocą haka do wyrabiania ciasta drożdżowego przez około 3 minuty (jeżeli ktoś nie ma miksera, oczywiście ciasto można wyrobić ręcznie). Na koniec dodajemy po trochę masła, ciągle mieszając. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysypanej mąką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po upływie 30 minut, ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką na kształt prostokąta o wymiarach około 30x20 cm. Ciasto smarujemy za pomocą pędzelka roztopionym masłem, posypujemy równomiernie kolejno: kakao, cukier, cynamon. Delikatnie zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu, do powstania długiej roladki. Dzielimy naszą roladkę na 10 równych części i układamy na blaszce wysmarowanej masłem, pamiętając aby każdym cynamonek miał trochę miejsca wokół siebie na wyrastanie. Odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut. Najlepiej smakują chwilę po wyjęciu z pieca, kiedy są jeszcze ciepłe. :)
Smacznego!
Lubię! Dawno nie piekłam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!