Składniki:
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki jaglanej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka np. syropu kokosowego (można pominąć)
- 1 jajko
Białko jaja ubijamy za pomocą trzepaczki na sztywną, białą pianę. Pozostałe składniki mieszamy delikatnie ze sobą, dodając po łyżce piany z białek.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego. Nakładamy po łyżce ciasta na jeden placuszek i pieczemy z każdej strony, odwracając gdy się zarumieni.
Ja swoje pancakes'y udekorowałam dżemem porzeczkowym 100%, orzeszkami nerkowca oraz truskawkami liofilizowanymi. Genialnie będą również smakowały z syropem klonowym. Polecam trochę pokombinować i stworzyć swoją własną wersję jaglano-kukurydzianych pancakes'ów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz