piątek, 25 marca 2016

Jaglano-kukurydziane pancakes'y




 
Składniki:
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej 
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka np. syropu kokosowego (można pominąć)
  • 1 jajko

Białko jaja ubijamy za pomocą trzepaczki na sztywną, białą pianę. Pozostałe składniki mieszamy delikatnie ze sobą, dodając po łyżce piany z białek. 

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego. Nakładamy po łyżce ciasta na jeden placuszek i pieczemy z każdej strony, odwracając gdy się zarumieni. 

Ja swoje pancakes'y udekorowałam dżemem porzeczkowym 100%, orzeszkami nerkowca oraz truskawkami liofilizowanymi. Genialnie będą również smakowały z syropem klonowym. Polecam trochę pokombinować i stworzyć swoją własną wersję jaglano-kukurydzianych pancakes'ów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz